Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην τελετή έναρξης της εκστρατείας για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και Κοριτσιών, την οποία διοργανώνει το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Συγχαίρω θερμά το Γραφείο και τους εταίρους του: το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια και την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης, για την επιτυχία τους να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών κοινοτικών κονδυλίων για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στον τομέα της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών.
Κυρίες και κύριοι,
H Κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη έχει θέσει το σοβαρό θέμα της Βίας κατά των Γυναικών ανάμεσα στις υψηλές της προτεραιότητες και είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπισή του.
Το φαινόμενο της Βίας κατά των Γυναικών είναι δυστυχώς υπαρκτό σε ευρεία κλίμακα σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Κύρια αίτια που την προκαλούν είναι οι ιστορικά άνισες σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και τα στερεότυπα που δημιουργούν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες στην Ευρώπη και στην Κύπρο μία στις 5 γυναίκες βιώνει σωματική βία τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής της, τουλάχιστον μία στις 10 βιώνει σεξουαλική βία, ενώ μία στις 5 γυναίκες βιώνει βία στην οικογένεια, μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου μεταξύ των γυναικών.
Η εκστρατεία διαφώτισης που θ’ αναπτυχθεί στα προσεχή δύο έτη, είμαι βέβαιος ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ευαισθητοποίηση του κοινού ώστε να επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, ενώ το διήμερο σεμινάριο που απευθύνεται σε υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς θέτει τα θεμέλια για την εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων φορέων, με στόχο τον αποτελεσματικότερο χειρισμό των περιστατικών βίας και τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών αναφορικά με την πρόληψη, καταπολέμηση και την προστασία των θυμάτων.
Κυρίες και κύριοι,
Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης του προβλήματος της βίας στον ευρωπαϊκό χώρο, με πρόσφατο παράδειγμα την Οδηγία για την προστασία θυμάτων.
Στην Κύπρο υπήρξε σημαντική πρόοδος γύρω από το θέμα αυτό. Μεταξύ άλλων διαπιστώνεται:
Ωστόσο, παρά τις θετικές εξελίξεις, διαπιστώνεται μεταξύ άλλων η έλλειψη ολοκληρωμένου φάσματος εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης των γυναικών θυμάτων όλων των μορφών βίας, αδυναμίες σε σχέση με το συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών καθώς και τη συλλογή διαθέσιμων και συγκρίσιμων στατιστικών στοιχείων, γεγονός που περιορίζει την κατανόηση της πραγματικής έκτασης του προβλήματος και παρεμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικών δράσεων.
Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία αποτελεί ένα σημαντικό, δεσμευτικό, διεθνές εργαλείο, που μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου και πολιτικών για την προστασία και ενδυνάμωση των θυμάτων όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με κάθε σοβαρότητα το ενδεχόμενο προσχώρησής μας στη Σύμβαση αυτή, συνεκτιμώντας και αξιολογώντας αφενός τα οφέλη που θα προκύψουν κι αφετέρου το κόστος που απαιτείται προκειμένου ν’ ανταποκριθούμε με επάρκεια στις εκτενείς ευθύνες που συνεπάγεται τυχόν προσχώρηση σ’ αυτήν.
Ανεξάρτητα όμως από την προσχώρησή μας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με ρητές οδηγίες μου, προχωρεί στην υλοποίηση των μέτρων και πολιτικών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του με σκοπό την εναρμόνιση μας με τις πρόνοιες της Σύμβασης.
Συγκεκριμένα:
Επιπλέον, σημειώνεται ότι το νέο Στρατηγικό Σχέδιο για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών 2014-2017, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ετοιμασίας περιλαμβάνει ως ένα από τους 6 βασικούς άξονες δράσης του την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ και πάλι την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την πρωτοβουλία υλοποίησης αυτού του φιλόδοξου προγράμματος που ξεκινά σήμερα στον τομέα της βίας κατά των γυναικών, αλλά και για τη συμβολή της γενικότερα προκειμένου να μετουσιωθεί το γράμμα του νόμου και των Συμβάσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε πράξη και έργο.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.