Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Χαιρετισμός Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
κ. Ιωνά Νικολάου
στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη σε συνεργασία με την Επίτροπο Διοικήσεως
«Οδηγός Πρόληψης κατά των Αυτοκτονιών στις φυλακές»
Αξιότιμη κυρία Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ,
Κυρίες και κύριοι,
Με το εγχειρίδιο πρόληψης αυτοκτονιών, το οποίο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στοχεύουμε στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης των κρατουμένων, προς αποφυγή δυσμενών εξελίξεων σε ό,τι αφορά τη φυσική και ψυχολογική τους κατάσταση κατά τη διάρκεια κράτησής τους.
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, για ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει πλήξει τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τόπο μας και που στο πρόσφατο παρελθόν συγκλόνισε όλους μας και εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για πρόληψη τέτοιων περιστατικών, που στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης των κρατουμένων προς αποφυγή δυσμενών εξελίξεων σε ό,τι αφορά την φυσική και ψυχολογική τους κατάσταση κατά τη διάρκεια κράτησής τους.
Η δημιουργία του οδηγού πρόληψης έχει σκοπό να συμβάλει στην προστασία των κρατουμένων, τόσο από πλευράς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όσο και από πλευράς διεύθυνσης και προσωπικού των φυλακών και κρατητηρίων. Ο οδηγός, δίνει απλές και πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές και φροντίζει για την εκπαίδευση όλου του προσωπικού των φυλακών και των χώρων κράτησης, στην αντιμετώπιση περιπτώσεων με τάσεις αυτοκτονίας.
Αναμφίβολα ο εγκλεισμός και ο περιορισμός της ελευθερίας επιβαρύνει τη ψυχολογία των κρατουμένων, οδηγώντας συχνά σε αισθήματα απόγνωσης και φόβου για το μέλλον, όχι μόνο σε ευάλωτα άτομα αλλά ακόμη και σε κρατούμενους που δεν ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
Για την ελαχιστοποίηση του φαινομένου των αυτοκτονιών και αυτοτραυματισμών παραδίδουμε τον Οδηγό Πρόληψης στον οποίο, εκτός από την στρατηγική πρόληψης, περιλαμβάνονται απλές και πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να έχει υπόψη και να εφαρμόζει το προσωπικό των χώρων αυτών, όπως:
Η αντιμετώπιση του φαινομένου των αυτοκτονιών, προϋποθέτει και την εκπαίδευση όλου του προσωπικού σε ζητήματα που αφορούν τις συνέπειες εγκλεισμού σε ό,τι αφορά την ψυχοσύνθεση και τη συμπεριφορά των κρατουμένων, σε ενδείξεις που εγείρουν υποψίες για τάσεις αυτοκτονίας καθώς και το χειρισμό ευάλωτων ατόμων. Ο χειρισμός των περιστατικών αυτών εντάσσεται στα προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού των φυλακών και των κρατητηρίων.
Για τον καλύτερο χειρισμό τέτοιων περιπτώσεων είναι σημαντική και η οικοδόμηση και διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ κρατουμένων και προσωπικού τέτοιων χώρων, ενώ η ύπαρξη σεβασμού και εμπιστοσύνης των κρατουμένων με το προσωπικό αποτελεί υπόβαθρο για την παρατήρηση γνωρισμάτων με κίνδυνο αυτοχειρίας, αλλά και για ψυχολογική στήριξη των ευάλωτων ατόμων.
Στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας πρόληψης αυτοκτονιών είναι αναγκαίο να λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Ο υπερπληθυσμός, η βία, η έλλειψη δραστηριοτήτων, ο αποκλεισμός από τα οικογενειακά και κοινωνικά δίκτυα, καθώς και οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης επιβαρύνουν την ψυχοσύνθεση και ψυχολογία των κρατουμένων.
Αναγνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατούσε στις φυλακές προχωρήσαμε στη λήψη μέτρων για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φυλακισμένων, όπως:
Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίσαμε την διοργανώσει για πρώτη φορά Τουρνουά ποδοσφαίρου εντός των Φυλακών, ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της ανθρωποκεντρικής αντιμετώπισης των κρατουμένων.
Η κυβέρνηση προωθεί την υλοποίηση διαφόρων μέτρων που έλειπαν από τον χώρο των Κεντρικών Φυλακών και τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης με βάση το στρατηγικό σχέδιο του προγράμματος διακυβέρνησης όπως:
Η φυλακή δεν πρέπει να λειτουργεί ως μηχανισμός έκπτωσης της ανθρώπινης αξίας και εξαθλίωσης του κρατουμένου, αλλά ως μηχανισμός επανένταξης στην κοινωνική λειτουργία. Η Πολιτεία δεν εφηύρε τις φυλακές για να εκδικείται τους παραβάτες, αλλά για να τους σωφρονίζει μέσω της δικαιοσύνης.
Η παρούσα στρατηγική στοχεύει στην προστασία του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.