Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Την πλήρη αποσαφήνιση των ρυθμίσεων εφαρμογής των χρόνων παραγραφής των αστικών αγώγιμων δικαιωμάτων, συζήτησε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης, ανέφερε: «Η Βουλή των Αντιπροσώπων το 2012, αποφάσισε να ρυθμίσει το θέμα της παραγραφής αστικών αγώγιμων δικαιωμάτων, η οποία παραγραφή είχε ανασταλεί το 1974. Για 51 χρόνια δεν είχαμε παραγραφή αγώγιμου δικαιώματος στην Κύπρο και το 2012 ψηφίστηκε η νομοθεσία που αφορά τον περί Παραγραφής Νόμο, η οποία εφαρμόζεται για όλα τα δικαιώματα πλην κάποιων αγώγιμων δικαιωμάτων που προνοούνταν σε ειδικές νομοθεσίες, όπως είναι τα κληρονομικά, τα αστικά, ο περί πώλησης ακινήτου ιδιοκτησίας ειδική εκτέλεση. Από το 2012 μέχρι σήμερα γίνεται συζήτηση αναφορικά με το χρόνο έναρξης της ισχύος της νομοθεσίας και ειδικότερα του χρόνου παραγραφής των διαφόρων αγώγιμων δικαιωμάτων. Επειδή οι κατά καιρούς συζητήσεις κατέληγαν σε ρυθμίσεις που στο τέλος ίσως να ήταν ετεροβαρείς για κάποιες περίπτωση αγώγιμων δικαιωμάτων και που θα δημιουργούσαν αναστάτωση, κρίναμε ότι θα ήταν ωφέλιμο η νομοθεσία αυτή να ρυθμιστεί κατά τρόπο που οι χρόνοι παραγραφής των δικαιωμάτων να αρχίζουν από την ημερομηνία που θα τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο που έχουμε καταθέσει. Δηλαδή, εάν η Βουλή αποφασίσει να το ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα και δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα, από την ημερομηνία της δημοσίευσης και της έναρξης της ισχύος της νομοθεσίας θα αρχίζει να τρέχει και ο χρόνος παραγραφής, ανεξάρτητα εάν ο χρόνος αυτός είχε αρχίσει να τρέχει για ορισμένες περιπτώσεις και δεν έχει παραγραφεί μέχρι σήμερα».
Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι επειδή υπάρχουν διάφορες ρυθμίσεις και για να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε συζητήσεις επηρεασμού γύρω από το θέμα, αποφασίστηκε όπως ο χρόνος παραγραφής ξεκινά να τρέχει ξανά από την αρχή. Σημείωσε ότι κάθε χρόνο η Βουλή αποφάσιζε αναστολή των ρυθμίσεων αυτών και γι’ αυτό αποφασίστηκε όπως αντί της αναστολής ορισμένων από τις ρυθμίσεις του Νόμου, να αρχίσει εξ υπαρχής ο χρόνος παραγραφής για όλες τις περιπτώσεις, αποκαθιστώντας πλήρως την τάξη και ασφάλεια δικαίου για όλες τις περιπτώσεις που προβλέπεται η παραγραφή αγώγιμων δικαιωμάτων. «Με αυτό τον τρόπο για κάθε περίπτωση που δεν έχει παραγραφεί μέχρι σήμερα, ο χρόνος αυτός θα ξεκινά από την αρχή, έστω και αν υπολείπεται ένας μήνας για να παραγραφεί ένα αγώγιμο δικαίωμα», συμπλήρωσε.