Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Ανώτατο Δικαστήριο
Έντιμε κύριε Πρόεδρε και μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου,
Εκλεκτοί Ομιλητές και Προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω σήμερα την έναρξη του σεμιναρίου που διεξάγεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση όσον αφορά την εφαρμογή του Νόμου επί του πλαισίου αφερεγγυότητας, όπως αυτό έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Απρίλιο.
Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω την Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει θεσπιστεί πρόσφατα, και παρέχει στήριξη όσον αφορά στην επιμόρφωση, προετοιμασία και εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων. Οι πρόνοιες του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας και ο Νόμος που προβλέπει για τον καταρτισμό και την εφαρμογή προσωπικών σχεδίων αποπληρωμής χρεών και την απαλλαγή οφειλών για φυσικά πρόσωπα, επιφέρουν σημαντικές αλλαγές, καθώς και νέες απαιτήσεις από το δικαστικό μας σύστημα, μέσα και από την αύξηση του αριθμού των υποθέσεων που καλούνται να διεκπεραιώσουν τα κυπριακά δικαστήρια. Συνεπώς, η προετοιμασία και εκπαίδευση των δικαστών, των δικαστικών λειτουργών, καθώς και όλων των δημοσίων λειτουργών που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Νόμου αποτελεί ουσιαστικό εφόδιο. Είναι γεγονός ότι ο χειρισμός των υποθέσεων που σχετίζονται με ένα νομοθέτημα που περιλαμβάνει 96 άρθρα, αναφορικά με τις δυνατότητες και την εμβέλεια που παρέχεται στα δικαιούμενα πρόσωπα, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον δικαστικό κόσμο.
Το νομοθετικό πλαίσιο, μέσα από έξι νομοθετήματα που αποτελούν το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας και τέθηκαν σε ισχύ στις 7 Μαΐου 2015, επιδιώκει να καλύψει όλο το πλαίσιο των φυσικών και νομικών προσώπων, ρυθμίζοντας τα καθήκοντα και τις ευθύνες των Συμβούλων Αφερεγγυότητας, οι οποίοι έχουν σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν στην εφαρμογή του Πλαισίου. Πρόκειται για ένα πλέγμα νομοθετημάτων που ρυθμίζουν ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της οικονομίας του τόπου, με τη συνεργασία των οικονομικών φορέων και της δικαιοσύνης.
Η ενημέρωση η οποία ξεκινά, σήμερα, από τους δικαστές, αναμένεται να επεκταθεί προς τους δικηγόρους και κυρίως προς τους Συμβούλους Αφερεγγυότητας, οι οποίοι θα πρέπει να είναι πλήρως καταρτισμένοι όσον αφορά τον χειρισμό των απαιτήσεων του Νόμου. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να επικεντρωθούν στον σκοπό της μεταρρύθμισης του Πλαισίου για την Αφερεγγυότητα, ώστε να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους στόχους του Νόμου που είναι, πάνω από όλα, η δημιουργία των κατάλληλων κινήτρων για αποπληρωμή χρέους, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ειδικότερα μετά από την οικονομική κρίση στην οποία περιήλθε η χώρα, τις συνέπειες της οποίας έχουν υποστεί φυσικά και νομικά πρόσωπα. Πρέπει, δηλαδή, να είμαστε σε θέση να στηρίξουμε και να προστατεύσουμε τους πολίτες, ειδικότερα καθόσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, στις περιπτώσεις που είναι δυνατό και με βάση αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας, αλλά και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας για επαναδραστηριοποίηση των πτωχευσάντων φυσικών προσώπων στην οικονομία.
Περαιτέρω, η προστασία του πολίτη επιτυγχάνεται μέσα από την εισαγωγή νέου μηχανισμού που θα παρέχει πλήρη και γρήγορη απαλλαγή σε χρεώστες χωρίς εισόδημα και χωρίς περιουσιακά στοιχεία, με πολύ χαμηλό συνολικό χρέος. Ταυτόχρονα, ο Νόμος προνοεί για τη διάσωση και αποκατάσταση εταιρειών, μέσω αναδιάρθρωσης των εταιρειών και των χρεών τους, έτσι ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε βιώσιμες εταιρείες να μειώσουν τα χρέη τους και να διατηρούν θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα να μεγιστοποιείται η αξία της εταιρείας ως έχει. Επίσης, μέσα από τον εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών, αναφορικά με την εκκαθάριση εταιρειών και την πτώχευση φυσικών προσώπων, η διαδικασία εκκαθάρισης και πτώχευσης θα γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και με αποδοτικό τρόπο.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι, αν και την ευθύνη της υλοποίησης του Πλαισίου Αφερεγγυότητας έχει αναλάβει η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, η οποία αποτελεί μέρος του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, εντούτοις τα Δικαστήρια, θα κληθούν να χειριστούν τις υποθέσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα έχουν εμπλοκή στα προσωπικά σχέδια αποπληρωμής των δανείων, καθώς και στα συντονισμένα σχέδια αποπληρωμής για τις μικρές επιχειρήσεις.
Γι αυτό τον λόγο, θεωρώ εξαιρετικής σημασίας τη διεξαγωγή του σημερινού σεμιναρίου, καθώς οι παρουσιάσεις της φιλοσοφίας πίσω από τη νέα νομοθεσία, οι επιδράσεις και το τί αυτή συνεπάγεται στις δικαστικές διαδικασίες, καθώς και η παροχή της εμπειρογνωμοσύνης των εκλεκτών προσκεκλημένων μέσω του αντίστοιχου Ιρλανδικού μοντέλου, θα διαφωτίσει όσους υπηρετούν τη δικαιοσύνη στον τόπο μας. Θα έχουμε, δηλαδή, την ευκαιρία σήμερα να γνωρίσουμε το αντικείμενο του Νόμου επί του πλαισίου αφερεγγυότητας και τις νέες απαιτήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί το δικαστικό μας σύστημα.
Γι’ αυτό, κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για την εδώ παρουσία σας, επισημαίνοντας, για άλλη μια φορά, τη σημασία αυτού του σεμιναρίου, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα ενισχύσει τις γνώσεις όλων σας, όσον αφορά την εφαρμογή του Νόμου επί του πλαισίου αφερεγγυότητας.