Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στα φαινόμενα σήψης, διαφθοράς και εγκληματικότητας, η Κυβέρνηση με αποφασιστικότητα προχώρησε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θέτουν πλέον τα θεμέλια μιας νέας εποχής για το κράτος.
Προς αυτή την κατεύθυνση, λήφθηκαν τα ακόλουθα μέτρα και αποφάσεις που αφορούν στη χρηστή διοίκηση και καταπολέμηση διαφθοράς:
Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση:
Ως αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα μέτρων, καταχωρήθηκαν ποινικές διώξεις κατά διευθυντικών στελεχών και διοικητικών συμβούλων της Τράπεζας Κύπρου, ενώ οι έρευνες για την ίδια τράπεζα συνεχίζονται για σωρεία άλλων αδικημάτων.
Ποινική δίωξη έχει καταχωρηθεί και κατά διευθυντικών στελεχών και διοικητικών συμβούλων της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ σε προχωρημένο στάδιο ευρίσκονται οι έρευνες σε σημαντικές υποθέσεις, για τις οποίες αναμένεται η εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.
Αποτελεί γεγονός ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην άσκηση ποινικών διώξεων όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό, όμως, οφείλεται στην πολυπλοκότητα των υποθέσεων, αλλά και στην απαιτούμενη δικαστική συνδρομή από τρίτες χώρες. Πρέπει να αναφέρω ότι υπάρχει αίτημα για δικαστική συνδρομή από 7 συγκεκριμένα χώρες.
Επίσης, στο στάδιο διερεύνησης βρίσκεται και η παροχή ρευστότητας προς τη Λαϊκή Τράπεζα από τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ΕΛΑ) ύψους 9.5 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι ανακριτικές αρχές προχώρησαν στη διερεύνηση διαφόρων καταγγελιών διαφθοράς στο Δημόσιο, σε ημικρατικούς οργανισμούς, σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιστωτικά ιδρύματα.
Ως αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας που η Κυβέρνηση επέδειξε με τα μέτρα που έχει υιοθετήσει, και σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, οι υποθέσεις που διερευνώνται για αδικήματα που σχετίζονται με διαφθορά, δεκασμό Λειτουργών και κατάχρηση εξουσίας υπέρ-διπλασιάστηκαν το 2015 σε σύγκριση με το 2014. Το 2014 καταγγέλθηκαν και εξιχνιάστηκαν 10 υποθέσεις, ενώ το 2015 καταγγέλθηκαν 27 υποθέσεις και εξιχνιάστηκαν οι 24 εξ αυτών.
Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσονται και τα μέτρα για ενίσχυση της χρηστής διοίκησης και του δικτύου προστασίας από τη διαφθορά.
Εξάλλου, σημαντικά είναι και τα μέτρα που έχουν προωθηθεί και εκκρεμούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με την πολιτική ευθύνη και λογοδοσία των πολιτειακών αξιωματούχων.
Περαιτέρω, προωθήθηκε σειρά μέτρων και αλλαγών που διασφαλίζουν την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης και καθιστούν ευχερέστερη την πρόσβαση του πολίτη. Ειδικότερα:
Ταυτόχρονα, αυξήθηκε το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη μέσα από τη σταδιακή αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, με αλλαγές στη διοικητική δομή και λειτουργία της, την απαλλαγή από μη αστυνομικής φύσεως καθηκόντων και την εφαρμογή νέου μοντέλου αστυνόμευσης:
«Για πρώτη φορά, στα 56 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε διάστημα μόλις τριών χρόνων, έχει επιδειχτεί τέτοια αποφασιστικότητα ως αποτέλεσμα της οποίας, πολιτικοί, προσωπικότητες της δημόσιας και οικονομικής ζωής – που θεωρούνταν για δεκαετίες ότι παρέμεναν στο απυρόβλητο – άλλοι οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με καταδίκες, ενώ άλλοι εξ αυτών ευρίσκονται υπό εκδίκαση ή υπό διερεύνηση».
(αναφορά από τον Απολογισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας,
Νίκου Αναστασιάδη, για τα τρία χρόνια διακυβέρνησης)
19 Απριλίου, 2016