Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διευκρινίζει ότι η διαχείριση του προγράμματος απεξάρτησης στην Αγία Σκέπη, όπου αποστέλνονται ουσιοεξαρτώμενα άτομα με σκοπό την παροχή της ευκαιρίας να ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, αφορά την Αγία Σκέπη, ενώ τα άτομα που παραπέμπονται εκεί έχουν αναστολή ποινής και σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται φυλακισμένα. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να προσφέρεται μια δεύτερη ευκαιρία για απεξάρτηση, διευκολύνοντας την ομαλή επανένταξή του χρήστη στην κοινωνία.
Πρέπει να τονιστεί ότι κοινωνικοί και ανθρωπιστικοί λόγοι οδήγησαν στη θέσπιση της σχετικής νομοθεσίας πολύ πρόσφατα και στα πλαίσια αυτής δίδεται κίνητρο στους χρήστες ναρκωτικών για απεξάρτηση. Αφορά τη μεταχείριση των χρηστών ναρκωτικών – αδικοπραγούντων, στους οποίους περιλαμβάνονται και εκείνοι που έχουν καταδικαστεί και εκτίουν ποινή φυλάκισης. Μέσα από αυτό τον τρόπο, ο χρήστης ναρκωτικών δεν στιγματίζεται, ούτε τιμωρείται ενώ ταυτόχρονα του παρέχεται η δυνατότητα να απεξαρτηθεί, μέσα σε ένα κλειστό πρόγραμμα ενός Μη Κυβερνητικού Οργανισμού. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, με το οποίο η συνεργασία άρχισε το 2014 και που ακόμη και την ελάχιστη επιτυχία να έχει, θα πρέπει να ξέρουμε ότι είναι κέρδος. Ως κοινωνία και ως πολιτεία έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε μια δυσμενή κατάσταση.
Επισημαίνεται ότι η δυνατότητα παρέχεται μόνον σε εθελοντική βάση, στη βάση της αποκλειστικής θέλησης του χρήστη να απεξαρτηθεί, και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες επιτήρησης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο ο χρήστης υφίσταται μεγάλη δοκιμασία, και ο βαθμός δυσκολίας στο να το διεκπεραιώσει κάποιος φαίνεται από το γεγονός ότι από το σύνολο των 16 ατόμων που παραπέμφθηκαν εκεί, τα έξι δεν κατάφεραν να το ολοκληρώσουν.
Αναμφίβολα, θα υπάρξουν και περιπτώσεις όπου κάποιος μπορεί να καταχραστεί αυτής της δυνατότητας, αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να τεθούν οι χρήστες υπό συνθήκες ιδρυματοποίησης, υπό αυστηρά μέτρα εγκλεισμού, καθώς κάτι τέτοιο αντίκειται στις σύγχρονες αντιλήψεις που στοχεύουν στην εθελοντική συμμετοχή του χρήστη σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Αναφορικά με την αξιολόγηση των ατόμων που εισάγονται στο πρόγραμμα, αυτή γίνεται κατόπιν γνωμάτευσης των ειδικών λειτουργών της Αγίας Σκέπης. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός έτους και σε περίπτωση που επιτύχει, τότε ο χρήστης απολαμβάνει και το προνόμιο της αποφυλάκισης.
Επιπρόσθετα, πρέπει να αναφερθεί ότι έχει πρόσφατα συσταθεί Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, βάσει των εισηγήσεων της οποίας και στα πλαίσια του ιδίου προγράμματος, το δικαστήριο θα αποφασίζει για το θεραπευτικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε χρήστης και κατά πόσον προτού δικαστεί να μη συνεχίζεται η ποινική δίωξή του.
Γι’ αυτό είναι πραγματικά λυπηρό, στο βωμό κομματικών ή άλλων σκοπιμοτήτων να ασκείται κριτική σε μια καινοτόμο προσπάθεια στήριξης του συνανθρώπου, την οποία αξιώνει ολόκληρη η κοινωνία αφού δίδει μια ευκαιρία για απεξάρτηση αντί της τιμωρίας του εγκλεισμού του χρήστη σε μια φυλακή.