Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Είναι με μεγάλη μου χαρά που απόψε χαιρετίζω τη νέα έκδοση του Κρατικού Αρχείου, με τίτλο «Δημόσια κτήρια και γεφύρια της Κύπρου. Αρχιτεκτονικά σχέδια του Τμήματος Δημοσίων Έργων».
Το Κρατικό Αρχείο, ως θεματοφύλακας της κυπριακής ιστορίας, αποτελεί έναν σημαντικό φορέα που φέρνει τον πολίτη σε επαφή με το παρελθόν του τόπου του. Στόχος του Κρατικού Αρχείου είναι η διάσωση και η συντήρηση των δημόσιων αρχείων, σημαντικών πηγών της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του κυπριακού λαού. Στα αρχειοφυλάκιά του διαφυλάσσονται και διατηρούνται δημόσια αρχεία μοναδικής αξίας και ιστορικού περιεχομένου, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του κοινού για επιστημονική μελέτη και έρευνα.
Η νέα έκδοση του Κρατικού Αρχείου αφιερώνεται σε έναν διαφορετικό τύπο ιστορικού ντοκουμέντου, εκείνου του αρχιτεκτονικού σχεδίου, προβάλλοντας λεπτομέρειες των δημόσιων κτηρίων και γεφυριών της Κύπρου. Η έκδοση φιλοξενεί τα αρχιτεκτονικά σχέδια από τη συλλογή του Τμήματος Δημοσίων Έργων, που διαφυλάσσονται στα αρχειοφυλάκια του Κρατικού Αρχείου και τα οποία σκιαγραφούν την πολιτική ανάπτυξης του νησιού, κατά την αποικιακή διακυβέρνηση και τα πρώτα έτη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης, το αρχιτεκτονικό σχέδιο αναδεικνύεται ως μια άλλη πολύτιμη πηγή πληροφόρησης, δίνοντας τη δυνατότητα στον μελετητή να έρθει σε επαφή με ένα διαφορετικό είδος δημόσιου αρχείου, το οποίο αποτυπώνει την ανάπτυξη και την πρόοδο σε τομείς, όπως οι συγκοινωνίες, η υγεία, η εκπαίδευση, η δικαιοσύνη και το εμπόριο. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια που αφορούν τους Αστυνομικούς Σταθμούς διαφόρων επαρχιών και κοινοτήτων προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, τόσο για το αρχιτεκτονικό τους ύφος, όσο και για την αυξανόμενη τάση ανέγερσης τέτοιων σταθμών σε επαρχίες και χωριά που αναπτύχθηκαν πληθυσμιακά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το σχέδιο του Επαρχιακού Δικαστηρίου της κατεχόμενης Λεύκας τονίζει τον αποικιακό προγραμματισμό για τη διοικητική ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης, οι λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως οι στάβλοι και ο αχυρώνας, διαφωτίζουν τον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής σε αντίθεση με τα δικαστικά μέγαρα της σύγχρονης εποχής.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχει πλήρη συνείδηση της μεγάλης πολιτιστικής αξίας των αρχείων και της σημασίας της διατήρησης και μελέτης των διαθέσιμων μοναδικών συλλογών δημόσιων εγγράφων, που σχετίζονται με το παρελθόν και την ιστορία του νησιού. Προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα και δρομολόγησε θέσπιση νέας νομοθεσίας περί του Δικαιώματος Πρόσβασης σε Πληροφορίες του Δημόσιου Τομέα, με στόχο να ρυθμίζεται η δυνατότητα και ο βαθμός πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα από τον πολίτη. Η νομοθεσία αυτή έρχεται να καλύψει ένα νομοθετικό κενό διευρύνοντας τα δικαιώματα του πολίτη, τον έλεγχο της διοίκησης και τη δημοκρατία στον τόπο μας.
Στηρίζοντας ένθερμα τέτοιου είδους εκδόσεις, το Κρατικό Αρχείο με την παρούσα έκδοση παραδίδει στην ιστορική έρευνα, αλλά και γενικότερα στον πολίτη, απόσπασμα της πλούσιας συλλογής των αρχιτεκτονικών σχεδίων του Τμήματος Δημοσίων Έργων.
Είμαι βέβαιος ότι η έκδοση αυτή θα εμπνεύσει τους ερευνητές να έρθουν σε επαφή με τα αρχεία του Κρατικού Αρχείου, με σκοπό τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για την αρχιτεκτονική κουλτούρα στον τόπο μας και την περαιτέρω εμβάθυνση του συγγραφικού έργου.