Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, ασφάλεια.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου μεταβαίνει, σήμερα, στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.
Οι Υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν την πρόταση κανονισμού για τη δήμευση και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων στα πλαίσια πάταξης της τρομοκρατίας και άλλων εγκληματικών ενεργειών. Η πρόταση δίδει την ευχέρεια στα κράτη μέλη να προβαίνουν σε πράξεις δήμευσης χωρίς να απαιτείται σχετική καταδικαστική απόφαση. Στόχος της συζήτησης είναι η επίτευξη γενικής προσέγγισης επί του κειμένου.
Οι Υπουργοί αναμένεται, επίσης, να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με την πρόταση Οδηγίας για τα πλαίσια προληπτικής αναδιάρθρωσης και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας στις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της συζήτησης, θα εξεταστεί κυρίως η εφαρμογή μέτρων που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να προβαίνουν εγκαίρως σε αναδιάρθρωση, ώστε να διασώζονται οι θέσεις εργασίας και η εφαρμογή κανόνων που να επιτρέπουν στους επιχειρηματίες να επωφεληθούν από δεύτερη ευκαιρία.
Επίσης, θα εξεταστούν μέτρα προς αύξηση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων διαδικασιών αφερεγγυότητας.
Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί θα καταλήξουν σε γενική προσέγγιση αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (Ecris), ώστε να καταστεί η ανταλλαγή ουσιαστικότερη στην προσπάθεια καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος. Τέλος, οι Υπουργοί θα συζητήσουν για την ανάληψη κοινής ενωσιακής δράσης στον τομέα της τρομοκρατίας και ειδικότερα στα θέματα ριζοσπαστικοποίησης, με έμφαση στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ τοπικών και δημόσιων αρχών.
Ο κ. Νικολάου επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου.