Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Σαφής η στήριξη της Κυβέρνησης προς την Αστυνομία για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος 

Τρίτη, 8 Μαΐου 2018

Η Πολιτεία στηρίζει με κάθε μέσο την Αστυνομία στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και έδωσε αυστηρές και σαφείς οδηγίες να ασκηθεί κάθε μορφή πίεσης στα πρόσωπα που μετέχουν στο οργανωμένο έγκλημα ώστε να νιώθουν την Αστυνομία σε κάθε στιγμή, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου μιλώντας μετά από σύσκεψη με την ηγεσία της Αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Η κοινωνία μας «έχει κλονιστεί από μια σειρά εγκληματικών πράξεων που κατέδειξαν ότι η μορφή του εγκλήματος στο τόπο μας έχει διαφοροποιηθεί και πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε οργανωμένα εγκλήματα με πιο σοβαρές και πιο αδίστακτες διαστάσεις» τονίζοντας πως κατά τη σύσκεψη δόθηκε σαφές πολιτικό μήνυμα πως «η ασφάλεια των πολιτών και η διαφύλαξη της ευνομούμενης μας κοινωνίας είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ και το έγκλημα στον τόπο μας θα αντιμετωπιστεί δραστικά». Ζήτησε από την ηγεσία της Αστυνομίας την (α) αξιολόγηση των στοιχείων και πληροφορίων για όσους εμπλέκονται και δόθηκαν οδηγίες για άμεση ανασύνταξη και επανασχεδιασμό των δράσεων και επιχειρήσεων τους με στόχο την έντονη παρουσία της σε κάθε εστία εγκληματικής συμπεριφοράς, (β) ενίσχυση της πρώτης γραμμής με πρόσθετο προσωπικό, αφού η πρόληψη και δίωξη του σοβαρού εγκλήματος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα τους (γ) ενέργειες για δήμευση των εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες και συγκεκριμένα μείωση του οφέλους από τις εγκληματικές πράξεις του οργανωμένου εγκλήματος, (δ) ετοιμασία μελέτης για την περαιτέρω ενίσχυση της ΥΚΑΝ για σκοπούς πρόληψης και καταπολέμησης της εμπορίας ναρκωτικών. Επισήμανε ότι το πολιτικό μήνυμα για επίδειξη από μέρους της μηδενική ανοχή είναι σαφές, όπως ακριβώς το έχει διατυπώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γι’ αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ετοιμασία των αναγκαίων επιχειρησιακών σχεδίων και να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους σε κάθε επαρχία.  

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως η Κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, έχουν στηρίξει και ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα της Αστυνομίας που αφορούν την επιχειρησιακή αναβάθμιση της είτε αυτά αναφέρονται σε νομοθετικά εργαλεία, συστήματα υψηλής τεχνολογίας (για τα οποία δαπανούνται ετησίως περίπου 4 εκ.),  εξοπλισμό, και συνεχή παροχή αναβαθμισμένης εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα  δήλωσε πως : «Ως Κυβέρνηση έχουμε παραχωρήσει κάθε τεχνικό μέσο ή εξοπλισμό που έχει ζητηθεί από την Αστυνομία και επειδή γίνεται λόγος για τα οχήματα και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα θα ήθελα να επισημάνω ότι έχουμε αντικαταστήσει το 1/3 του στόλου της αστυνομίας, έχουν παραληφθεί μέχρι σήμερα 300 οχήματα,» και κατέληξε ότι «έχει αγοραστεί  σημαντικός αριθμός (632 και αναμένουμε 380) αλεξίσφαιρων γιλέκων και διερωτώμαι γιατί κάποιοι επαναλαμβάνουν λανθασμένες πληροφορίες. Συνεπώς ο αριθμός των γιλέκων είναι επαρκής για όσα στελέχη μετέχουν σε επιχειρήσεις πρώτης γραμμής.»

Ταυτόχρονα έχουν αγοραστεί νέα συστήματα ελέγχου στα σημεία εισόδου της Δημοκρατίας και έχει αναβαθμιστεί το κεντροποιημενο σύστημα συναγερμού». Παράλληλα αναφορικά με τη διαφθορά ο Υπουργός αναφέρθηκε σε σχετικά νομοσχέδια που έχουν ήδη ψηφιστεί με αιχμή του δόρατος τη σύσταση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και ζήτησε τη διερεύνηση κάθε καταγγελίας ή πληροφορίας «από όπου και αν αυτή προέρχεται και για όποια περιοχή και αν αυτή αφορά» όπως δήλωσε.

Η Πολιτική κατεύθυνση είναι μία και είναι σαφής σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και αυτή είναι να υπάρξει  έντονη παρουσία της αστυνομίας με αυστηρούς και συστηματικούς ελέγχους. Δοθήκαν είπε «αυστηρές οδηγίες για άμεση αξιολόγηση κάθε πληροφορίας ούτως ώστε κάθε άτομο που εμπλέκεται στο οργανωμένο έγκλημα να νιώσει πως βρίσκεται ενώπιον όλων μας, υπό αυστηρό έλεγχο. Πρέπει να περάσει το μήνυμα της μηδενικής ανοχής. Με τη τελευταία πράξη έχουν στραφεί εναντίον του κράτους κάτι που είναι απαράδεκτο και καταδεικνύει το πόσο αδίστακτοι είναι όσοι εμπλέκονται με το οργανωμένο έγκλημα».   Η Αστυνομία θα έχει την απόλυτη στήριξη μας ανέφερε ο κ. Νικολάου δηλώνοντας  ότι «χρειάζεται η συνεργασία όλων μας της εκτελεστικής εξουσίας, νομοθετικής εξουσίας και της κοινωνίας των πολιτών ώστε να πατάξουμε κάθε εγκληματική εστία που διαβρώνει τα θεμέλια της κοινωνίας μας».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε εξάλλου ότι πρέπει όλοι να αντιληφθούν τη σημασία που έχει να δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία στην αστυνομία αναφερόμενος στην νομοθεσία που αφορά την άρση απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών. «Δεν υπάρχει νομοθεσία που να παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθηση τηλεφωνικής επικοινωνίας. Απαιτείται νόμος που θα επιτρέψει στην αστυνομία την αποτελεσματική διερεύνηση σοβαρών εγκληματών όπως η εμπόριά ναρκωτικών, η ανθρωποκτονία και άλλα σοβαρά εγκλήματά»,  δήλωσε. 

Απαντώντας σε ερώτημα για την πορεία αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπέδειξε πως αυτή δεν αφορά πρόσωπα αλλά γίνεται στη βάση μελέτης εμπειρογνωμόνων και αφορά τη δομή και λειτουργία της Αστυνομίας με στόχο τον εκσυγχρονισμό του σώματος. Ήδη έχει δοθεί μια πρώτη σχετική μελέτη που καθορίζει την έκταση της αναδιοργάνωσης ανέφερε ο κ. Υπουργός,  σημειώνοντας πως από το 1960 δεν υπήρξε ποτέ αναδιοργάνωση της Αστυνομίας.  
 

 

Επιστροφή

© Copyright 2019, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD