Home ΙΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Γραπτή Δήλωση Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου σχετικά με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ 

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018

Θα ήθελα να χαιρετίσω τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού σύμφωνα με τις οποίες «πρέπει ο καθένας από μας να βάλει το δικό του λιθαράκι αλλά εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη και τη μεγαλύτερη υποχρέωση να λειτουργήσει για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης» και να δηλώσω ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε την ευθύνη και υποχρέωση μας, να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε στους Πολίτες υψηλό επίπεδο ασφάλειας το οποίο αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό σύγχρονο ευνομούμενο κράτος   Αναγνωρίζοντας το διαχρονικό πρόβλημα της ημετεροκρατίας και κομματοκρατίας στην Αστυνομία, αυτή η κυβέρνηση εμπράκτως έχει δώσει δείγματα γραφής με σειρά μέτρων που στοχεύουν στην απαλλαγή της Αστυνομίας από τις κάκιστες αυτές πρακτικές του παρελθόντος.

Προς απόδειξη αυτού, για πρώτη φόρα έγιναν προσλήψεις στην Αστυνομία στη βάση αυστηρών και μετρήσιμων κριτηρίων επιλογής με κατάργηση της προσωπικής συνέντευξης, αφαιρώντας έτσι την δυνατότητα παρέμβασης από τον οποιοδήποτε. Και αυτό μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αμφισβήτηση της διαδικασίας. Με αξιοκρατικά κριτήρια έγιναν και οι τελευταίες προαγωγές. Να θυμίσω ότι το σύνολο των προαγωγών  που έγιναν κατά τη χρονική περίοδο 2010-12 ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο και οι επανεξέταση τους έγιναν με βάση τα νομοθετημένα κριτήρια που επεξηγούνται αναλυτικά, με σαφήνεια και πλήρως, στην μακροσκελή αιτιολογία των αποφάσεων. Συμμορφωθήκαμε πλήρως με τις δικαστικές αποφάσεις, επεξηγήσαμε τα κριτήρια επιλογής τους για προαγωγή και αποκλείσαμε την ευνοιοκρατία, μόνο έτσι εμπεδώνεται σταδιακά η αξιοκρατία. Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των αστυνομικών, θέλω να δηλώσω ότι οι διαδικασίες γίνονται αποκλειστικά από τον Αρχηγό Αστυνομίας στη βάση θεσμοθετημένων κριτήριων, τα οποία καθορίστηκαν από την ιδία την Αστυνομία, και ως Υπουργός δεν αναμειγνύομαι και ούτε παρεμβαίνω στις επιλογές του.

Στο ίδιο πλαίσιο εμπέδωσης της αξιοκρατίας προχωρούμε και σε θεσμοθέτηση μετρήσιμων κριτήριων σε σχέση με τις προαγωγές στη βάση σχετικής μελέτης που ετοιμάζεται από την ίδια την αστυνομία και την κατάργηση της προσωπικής συνέντευξης. Έχω δηλώσει δημόσια την ανάληψη της ευθύνης που μου αναλογεί ως πολιτικού προϊσταμένου της Αστυνομίας και την ίδια ώρα, έχοντας υπόψη το αδίστακτο έγκλημα των ημερών μας, ζήτησα από την Αστυνομία να επαναξιολογήσει τους σχεδιασμούς της και να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων για την διαφύλαξη της ασφάλειας του πολίτη. Συνεπώς, πέραν από τα μέτρα στήριξης της Αστυνομίας όλη αυτή την περίοδο των 6 χρόνων, η αντίδραση ήταν άμεση και οι οδηγίες μου σαφείς και συγκεκριμένες, δεν μπορώ να αποδεχτώ τον ισχυρισμό ότι είμαι ανακόλουθος με τις δηλώσεις που είχα κάνει στο παρελθόν όταν κατήγγελλα «αδράνεια» εκ μέρους των εκάστοτε κυβερνώντων. Δικαιολογημένες είναι οι ανησυχίες της κοινής γνώμης και των πολιτών για τα θέματα ασφάλειας, αλλά τα 6 αυτά χρόνια όχι μόνο δεν υπήρξε αδράνεια, αλλά αντιθέτως εργάζομαι αδιαλείπτως προς στήριξη των σωμάτων ασφαλείας και αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας στο τόπο μας  αξιολογώντας και παίρνοντας μέτρα σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους φορείς. 

Επιγραμματικά αναφέρω:
Με την ανάληψη των καθηκόντων μου δόθηκαν σαφής οδηγίες βάσει των οποίων πολλαπλασιάστηκαν οι έλεγχοι και επιχειρήσεις κατά του οργανωμένου εγκλήματος με απτά αποτελέσματα. 
Προς αντιμετώπιση του σημαντικότατου προβλήματος της διαφθοράς είναι υπό αυτής της Κυβέρνησης που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2018  ένα βασικότατο εργαλείο  που αφορά τη σύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας  Εσωτερικού Ελέγχου με διευρυμένες εξουσίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Αναφορικά με το πρόβλημα υποστελέχωσης, χωρίς να παραγνωρίζω τις ελλείψεις στο Σώμα, ως Κυβέρνηση προχωρήσαμε σε συγκεκριμένα μέτρα:
1. Απόσπαση από την ΕΦ 120 υπαξιωματικών για κάλυψη άμεσων αναγκών σε καθήκοντα που αφορούν τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας 
2. Με πολιτική απόφαση θέσαμε εκτός γραφείου 120 άτομα προς ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας
3. Υπήρξε πλήρωση 250 κενών θέσεων, άτομα τα οποία εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή,
4. Σύντομα θα ανακοινωθούν επιπλέον προσλήψεις όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και η ομαλή εισδοχή στο σώμα των προαναφερθέντων

Είναι πιστεύω κατανοητό ότι η επιχειρησιακή αναβάθμιση προκύπτει όχι μόνο από την ποσοτική αύξηση των μελών αλλά κυρίως όταν έχουμε στελέχη άρτια εκπαιδευμένα που λειτουργούν επιχειρησιακά στη βάση σύγχρονών σχεδίων με σύγχρονο τεχνολογικά εξοπλισμό, γι αυτό αυξήσαμε τις ευκαιρίες εκπαίδευσης των μελών. 
Όχι μόνο δεν αποδυναμώσαμε την Αστυνομία, αλλά, όλη αυτή την περίοδο ενισχύσαμε τη τεχνολογική αναβάθμιση της και ζητήματα εκπαίδευσης προχωρήσαμε σε: 

• Αγορά του Συστήματος Έξυπνης αστυνόμευσης
• Εγκατάσταση Κεντροποιημενου συστήματος συναγερμού για τις διαρρήξεις και κλοπές.
• Αντικατάσταση 1/3 στόλου της αστυνομίας μέχρι σήμερα με 300 οχήματα εκ των οποίων 34 έχουν το σύστημα ANRD
• Αγορά  σημαντικού αριθμός αλεξίσφαιρων γιλέκων (632 + 380)
• Εντός του 2018 θα αγοραστεί αριθμός οχημάτων 4χ4 και μοτοσυκλέτες
• Σημαντική ενίσχυση της εκπαίδευσης για το σύνολο των στελεχών της αστυνομίας είτε αυτό αφορά τα αναθεωρημένα προγράμματα της αστυνομικής Ακαδημίας είτε εκπαίδευση στο εξωτερικό με την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με Αστυνομικές Ακαδημίες άλλων χωρών (Ελλάδα- αντίστοιχη συνεργασία προωθείται με Ηνωμένο Βασίλειο).

Υπάρχουν χωρίς αμφιβολία προβλήματα και οι πολίτες περιμένουν από όλους μας υπευθυνότητα και συνεργασία.  Για αυτό και καλώ το ΑΚΕΛ και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα σε διάλογο προς υπερψήφιση του νομοσχέδιου που κατατέθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017 στη Βουλή για άρση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας για σοβαρά και οργανωμένα  εγκλήματα, με τις αυστηρότερες των δικλείδων και εγγυήσεων που θα κριθούν αναγκαίες. Επιμένω στη ψήφιση του υπό αναφορά μέτρου, όχι για οποιουσδήποτε άλλους λόγους ή να μετατοπίσω οποιεσδήποτε ευθύνες, καθότι μόνο έτσι θα καταστεί αποτελεσματική η πρόληψη του σοβαρού εγκλήματος αφού, είναι πλέον φανερό ότι, η Αστυνομία αδυνατεί να φτάσει στην κορυφή της πυραμίδας των εμπόρων ναρκωτικών ή να ξεδιαλύνει πλήρως τις ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος. Τις αδυναμίες αυτές μπορούν να επιβεβαιώσουν από τους πλέον αρμόδιους της Αστυνομίας.
Γιατί είναι καθήκον όλων μας να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια των πολιτών και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τους ορθούς νόμους, εντός μιας ευνομούμενης κοινωνίας. 

 

Επιστροφή

© Copyright 2019, ionasnicolaou.eu, All Rights Reserved
Design & Development by Network Solutions LTD